LNVF / Naujienos / 2008 10 08 Europarlamentarai siūlo apriboti nesveiko maisto reklamą

2008 10 08 Europarlamentarai siūlo apriboti nesveiko maisto reklamą

PSO duomenimis, daugiau kaip pusė europiečių yra nutukę, iš jų 22 mln. – vaikai. Dėl to padidėja širdies ligų, diabeto ir net vėžio rizika. Nutukimo nulemtų ligų gydymui išleidžiama iki 6 proc. ES šalių sveikatos biudžeto lėšų. Ketvirtadienį EP patvirtintoje teisiškai neįpareigojančioje ataskaitoje (536 už, 37 prieš) raginama pripažinti nutukimą lėtine liga, skatinti vaisių ir daržovių vartojimą, remti sveiko maisto gamybą, taip pat griežčiau riboti vaikams skirtą maisto produktų reklamą.

Europarlamentarai siūlo numatyti pridėtinės vertės mokesčių lengvatų vaisiams ir daržovėms, taip pat „siekti, kad būtų sumažintas maiste esančių riebalų, druskos ir cukraus kiekis, o vietoj kaloringo mažai maistingų medžiagų turinčio maisto būtų gaminamas daug ląstelienos turintis maistas“. Tuo tarpu dirbtinių transizomerinių riebalų rūgščių naudojimą maisto produktuose išvis siūloma uždrausti.
EP nuomone, mokyklose nereikėtų pardavinėti maisto ar gėrimų, turinčių daug druskos, cukraus ar riebalų. Be to, svarbu pagerinti mokyklų valgyklose tiekiamo, taip pat mokyklų aparatuose parduodamo maisto kokybę ir sveikatingumą. Savo ruožtu europarlamentarai siūlo bent tris pamokas per savaitę skirti fizinei veiklai.
Parlamentas siūlo nustatyti apribojimus nesveiko maisto reklamai, skirtai vaikams. Jie turėtų būti taikomi ir naujoms žiniasklaidos formoms – internetiniams žaidimams, reklaminėms užsklandoms ir trumposioms žinutėms, teigia europarlamentarai. Savo ruožtu jie kviečia paskatinti žiniasklaidą priimti savanorišką maisto ir gėrimų reklamos kodeksą.
EP siūlo parengti informacijos kampanijas nėščiosioms apie subalansuotos sveikos mitybos, taip pat vaiko maitinimo krūtimi svarbą. Kitos kampanijos, deputatų nuomone, turėtų būti skirtos menopauzės sulaukusioms moterims.
Europarlamentarai siūlo „remti skirtingas tradicines virtuves kaip kultūrinį palikimą, tačiau kartu [...] užtikrinti, kad vartotojai žinotų apie šių virtuvių įtaką sveikatai ir galėtų priimti informuotus sprendimus“. Apskritai Europos vartotojai turi turėti pakankamai informacijos, kad galėtų pasirinkti tinkamą dietą pagal savo gyvenimo būdą ir sveikatos būklę, mano EP nariai. Jie ragina persvarstyti maisto produktų ženklinimą, kad jis būtų „pastebimas, aiškus ir lengvai suprantamas vartotojui“.
Diskusijoje šiuo klausimu kalbėjęs Justas Vincas Paleckis (Socialistų frakcija) pažymėjo, jog svarbu mokyklose vaikams duoti nemokamus pietus, kaip daroma Lietuvoje, taip pat nemokamai dalinti mokiniams vaisius ir daržoves. „ES finansavimas galėtų palengvinti valstybių narių finansinę naštą“, – pridūrė europarlamentaras. Savo ruožtu J.V. Paleckis ataskaitoje pasigedo dėmesio perdėtam vartojimui. Jis teigė: „Šiandien vartojimo įpročiai keičiasi kartu su besikeičiančiu gyvenimo būdu. Galbūt sunku įsivaizduoti sąsają tarp nutukimo ir klimato kaitos, tačiau tokia priklausomybė iš tiesų egzistuoja. Jei imsime galvoti apie abu dalykus kartu, galbūt skraidinsime mažiau obuolių ir braškių iš užsienio, o auginsime daugiau jų patys ir pardavinėsime juos turguose, o ne prekybos centruose.“
Tuo tarpu Danutė Budreikaitė (Liberalų ir demokratų aljansas) atkreipė dėmesį į tai, kad mitybos įpročius iš esmės veikia reklama. Deputatė teigė: „Ką gi mes valgome? Kur mes tai pamatome? Ir iš kur mes apie tai sužinome? 89 proc. televizijoje reklamuojamo maisto yra nesveikas maistas. Daugiau kaip 70 proc. vaikų tėvų prašo maisto, kurį matė per televiziją." Savo ruožtu EP narė pasigedo maisto gamintojų dalyvavimo diskusijose apie maisto sveikumą. „Mes kartu turėtume paskatinti juos suprasti apie nesveiko maisto žalą, jo vartojimo kaštus visuomenei. Ir ne tik nereklamuoti tokio maisto, bet daugiau gaminti sveiko maisto“, – kalbėjo D. Budreikaitė.

Pirm Antr Treč Ketv Penk Sat Sekm
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31