Pirm | Antr | Treč | Ketv | Penk | Sat | Sekm |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
31 |
2014-04-18 Dažai kiaušiniams – sveikatai nepavojingi
Šaltinis: Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
Natūraliais dažais (svogūnų lukštais, ąžuolo ar juodalksnio žievės nuoviru, beržų lapais, raugintais burokėliais, samanomis) marginti kiaušiniai neįgauna tokios sodrios spalvos kaip dažant pramoniniu būdu pagamintais dažais. Tačiau ryškus dažas įsigeria ne tik į lukštą, bet ir kiaušinį. Ar per Velykas neprisivalgom kenksmingų medžiagų?
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vilma Pušinaitė sako, kad kiaušinių marginimui skirtų dažų sudėtyje būna vienas dažiklis arba kelių dažiklių mišinys.
„Tokie dažiklių preparatai dažniausiai išgaunami iš maisto produktų ir kitų valgomų bei natūralių gamyboje naudojamų žaliavų. Jos fiziškai arba chemiškai ekstrahuojamos ir taip atrankiniu būdu išgaunami maistinių ar aromatinių sudedamųjų dalių pigmentai“, - paaiškina V.Pušinaitė.
Specialistė pabrėžia, kad visi kiaušinių marginimui skirti dažai, kurių sudėtyje yra leidžiami naudoti dažikliai, tinkami naudoti, o tokių margučių valgymas pavojaus sveikatai nekelia.
Reikėtų rinktis dažus, kurių ženklinime nurodyta „maisto produktams“ arba dar konkretesnė nuoroda, pavyzdžiui, „dekoratyviniam kiaušinių lukštų dažymui“. Taip pat tokių dažų ženklinime turi būti įvardintas kiekvieno sudėtyje esančio dažiklio pavadinimas ir E numeris, laikymo ir naudojimo sąlygos, tinkamumo vartoti terminas, grynasis kiekis, gamintojas ar fasuotojas.
Dažikliai, leidžiami naudoti kiaušinių lukštų dažymui
E numeris | Maisto priedo (dažiklio) pavadinimas |
E 100 | Kurkuminas |
E 101 | Riboflavinai |
E 102 | Tartrazinas |
E 104 | Chinolino geltonasis |
E 110 | Saulėlydžio geltonasis FCF, apelsinų geltonasis S |
E 120 | Košenilis, karmino rūgštis, karminas |
E 122 | Azorubinas, karmosinas |
E 123 | Amarantas |
E 124 | Ponso 4R, košenilis raudonasis A |
E 127 | Eritrozinas |
E 129 | Alura raudonasis AC |
E 131 | Patentuotas mėlynasis V |
E 132 | Indigotinas, indigokarminas |
E 133 | Briliantinis mėlynasis FCF |
E 140 | Chlorofilai ir chlorofilinai |
E 141 | Chlorofilų ir chlorofilinų vario kompleksai |
E 142 | Žaliasis S |
E 150a | Paprastoji karamelė ( 1 ) |
E 150b | Šarminė sulfitinė karamelė |
E 150c | Amoniakinė karamelė |
E 150d | Sulfitinė amoniakinė karamelė |
E 151 | Briliantinis juodasis BN, juodasis PN |
E 153 | Augalinės anglys |
E 155 | Rudasis HT |
E 160a | Karotenai |
E 160b | Anatas, biksinas, norbiksinas |
E 160c | Paprikų ekstraktas, kapsantinas, kapsorubinas |
E 160d | Likopenas |
E 160e | Beta-apo-8'-karotenalis (C 30) |
E 161b | Luteinas |
E 161g | Kantaksantinas |
E 162 | Burokėlių raudonasis, betaninas |
E 163 | Antocianinai |
E 170 | Kalcio karbonatas |
E 171 | Titano dioksidas |
E 172 | Geležies oksidai ir geležies hidroksidai |
E 173 | Aliuminis |
E 174 | Sidabras |
E 175 | Auksas |
E 180 | Litolrubinas BK |
Komentarai
Norėdami komentuoti, turite prisijungti su savo vardu arba užsiregistruoti .
Archyvas
- 2022
- 2021
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013
- 2012
- 2011
- 2010
- 2009
- 2008
- 2007
- 2006
- 2005
- 1970