Išskirtinės kokybės maisto produktų taryba
Maisto kokybės ženklinimo poreikis
Viena po kitos ištikusios maisto saugumo krizės – snukio ir nagų liga, kempinligė, paukščių gripas, salmoneliozės protrūkiai – ypač paveikė vartotojų pasitikėjimą maisto saugumu ir kokybe įvairiose pasaulio valstybėse. Auganti konkurencija maisto rinkoje taip pat verčia maisto grandinės dalyvius ieškoti būdų kaip prisitaikyti prie besikeičiančių sąlygų ir didėjančios konkurencijos. Todėl prekybininkai vis dažniau kelia kokybės reikalavimus perdirbėjams, šie savo ruožtu – gamintojams, pabrėždami maisto natūralumą, gamybos skaidrumą, įvairių priedų nevartojimą maisto gamyboje bei kitus aspektus, taip siekdami susigrąžinti vartotojų pasitikėjimą maisto kokybe ir saugumu bei likti konkurencingais didėjant pasiūlai.
Kokybės schemų analizė
Šiuo metu visoje Europos Sąjungos erdvėje egzistuoja daug kokybės sistemų, kurios taikomos maisto gamybos grandinėje. Kokybės sistemos nėra vieningos, jos pabrėžia skirtingus kokybinius reikalavimus ir yra pasiūlytos skirtingų institucijų. Dėl šios priežasties kokybės sistemas apibendrintai galima klasifikuoti pagal šiuos kriterijus: