LNVF / Naujienos

2008 04 24 Atostogų paketai: kelionės draudimo siurprizai

Iš kelionių ne visuomet grįžtame sveiki

Išvykų paketus kasmet įsigyja milijonai keliautojų. Deja, kelionę kartais gali nutraukti nemalonūs nelaimingi atsitikimai. Europos Parlamento Vidaus rinkos komitetas užsakė išsamų tyrimą dėl pagalbos bei draudiminės atsakomybės keliaujant su organizuotų išvykų paketais atvejais. Dabartinių 1990 m. direktyvos dėl kelionių, atostogų ir organizuotų išvykų paketų nuostatų nepakanka, todėl ją būtina atnaujinti, teigiama tyrimo išvadose.

2008 04 25 Europos Parlamentas ragina veiksmingiau kovoti su vėžiu

Pasak Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros, ši liga nustatoma vienam iš trijų europiečių, o kas ketvirtas ES gyventojas nuo jos miršta. 2006 m. vėžiu naujai susirgo apie 2,3 mln. europiečių, o apie milijoną nuo jo mirė. Susirgimų daugėja, nes žmonės gyvena ilgiau ir daugiau jų pasveiksta nuo kitų ligų. Ketvirtadienį priimtoje rezoliucijoje (621 už, 10 prieš, 6 susilaikė) Europos Parlamentas ragina ES ir jos šalis stiprinti vėžio prevenciją, taip pat tobulinti ligonių gydymą ir priežiūrą.

2008 05 19 Europos Parlamentas pritaria viešam lobistų registrui

Briuselyje dirba apie 15 tūkst. lobistų (Europos Parlamente – 5 tūkst.) ir 2,5 tūkst. lobistinių organizacijų. Nors demokratijoje interesų grupių vaidmuo labai svarbus, jų veikla turėtų būtų kuo skaidresnė, kad būtų aišku, kas daro įtaką priimant sprendimus ir kaip skirstomi mokesčių mokėtojų pinigai. Ketvirtadienį EP patvirtintoje ataskaitoje (547 balsai už, 24 prieš, 59 susilaikė) pritariama siūlymui registruoti ir viešai skelbti ES institucijoms įtaką darančių lobistų duomenis.

2008 09 30 Ar Baltijos šalys vysto pilietinį dialogą?

Daug įdomių ir kontraversiškų minčių buvo pasakyta Baltijos šalių pilietinių organizacijų rugsėjo 25-26 d. forume Rygoje. Forume dalyvavo ne tik Latvijos darbo reikalų ministrė Iveta Purne, Latvijos darbdavių konfederacijos prezidentas Vitalijs Gavrilovs, Latvijos Seimo pirmininkas Gundars Daudze - Europos ekonomikos ir socialinio komiteto (EESRK) nariai, bet ir pats EESRK prezidentas Dimitris Dimitriadis, EESRK komiteto nariai. Įdomumo dėlei reikia pasakyti, kad EESRK komitetą sudaro 344 nariai, susiskirstę į 3 grupes: darbdavių, darbuotojų ir įvairių kitų nepriklausančių pirmoms dviems grupėms atstovų (vartotojų, nevyriausybinių organizacijų (NVO) bendrijų ir t. t.

2008 10 12 EP ragina pripažinti bendruomenių žiniasklaidos svarbą

Bendruomenių žiniasklaida labai dažnai neatstovauja visuomenės daugumai, o aptarnauja mažesnes tikslines grupes, į kurias nepakankamai dėmesio kreipia plačioji komercinė žiniasklaida. Ketvirtadienį Europos Parlamento patvirtintoje ataskaitoje (471 balsas už, 42 prieš, 28 susilaikė) pažymima, jog bendruomenių žiniasklaida atlieka esminį vaidmenį skatinant visuomenės toleranciją ir pliuralizmą, todėl ji nusipelno valstybių ir ES pripažinimo.

2008 10 08 Europarlamentarai siūlo apriboti nesveiko maisto reklamą

Daugiau kaip pusė europiečių yra nutukę, iš jų 22 mln. – vaikai. Dėl to padidėja širdies ligų, diabeto ir net vėžio rizika. Nutukimo nulemtų ligų gydymui išleidžiama iki 6 proc. ES šalių sveikatos biudžeto lėšų. Ketvirtadienį EP patvirtintoje teisiškai neįpareigojančioje ataskaitoje (536 už, 37 prieš) raginama pripažinti nutukimą lėtine liga, skatinti vaisių ir daržovių vartojimą, remti sveiko maisto gamybą, taip pat griežčiau riboti vaikams skirtą maisto produktų reklamą.

2008 10 08 Vartotojų apsauga

Europos Komisija siūlo nustatyti bendras ES pirkėjų teises Europos Komisija šiandien pasiūlė nustatyti vartotojų teises, kurios turėtų būti užtikrinamos visoje ES, ir taip sudaryti geresnes sąlygas vartotojams pirkti internete ir parduotuvėje. Naujuoju pasiūlymu bus užtikrinama internete perkančių ES vartotojų teisė gauti aiškią informaciją apie kainą ir bet kokius papildomus mokesčius dar prieš pasirašant pirkimo sutartį. Be to, vartotojų teisės bus geriau apsaugotos ir tuomet, kai įsigyta prekė pristatoma per vėlai arba iš viso nepristatoma. ES mastu stiprinamos ir kitos vartotojų teisės, susijusios su apsisprendimo laikotarpiu, prekės grąžinimu, sumokėtos sumos atgavimu, garantiniu remontu ir garantijomis bei nesąžiningomis sąlygomis.

Kaip valstybė negina vartotojų interesų?

Valdininkai, turbūt tikėdamiesi, kad, įstojus į Europos Sąjungą, valstybės biudžetas taps labai turtingas, įsteigė ne tik Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą, Ryšių reguliavimo tarnybą, bet ir daug kitų įstaigų – biudžeto asignavimo valdytojų, ir jų neefektyvi bei labai brangi veikla šiandiena jau tampa nepakeliama našta Lietuvos mokesčių mokėtojams. O ką turime mainais – nesukontroliuojamus kartelius, nes Konkurencijos tarnybai trūksta pinigų net benzinui nuvažiuoti iki „Mažeikių naftos“ ir neginamą viešąjį vartotojų interesą, nes Vartotojų teisių apsaugos tarnybai dvasios užtenka tik „rekomendaciniam“ vartotojų teisių gynimui.

2008 10 14 Apribotas prekybos alkoholiniais gėrimais laikas

Sveikiname visus, kurie skyrė daug asmeninio bei visuomeninio laiko, kad Lietuva Blaivybės metais, o ir vėliau taptų blaivesnė, sveikesnė, turtingesnė.
Balsavusių už įstatymo priėmimą Seimo narių sąrašą artimiausiu metu bus galima rasti Seimo tinklalapyje. O šįkart išvardiname bent dalį nevyriausybinių organizacijų, kurių vadovai/atstovai pasirašinėjo raštus Seimui, dalyvavo Seimo posėdžiuose ir kitaip rėmė Seimą:.....

2008 10 14 Mieli kolegos ir bendraminčiai

Noriu jus visus pasveikinti su ilgai lauktu bendro darbo vaisiumi. Šiandien po ryte sekusio nusivylimo, kai neužteko seimo narių, kad būtų galima priimti įstatymo pataisas, meistriško Andriaus Kubiliaus pirmininkavimo dėka įvyko balsavimas ir Seimas priėmė LR Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis nuo Naujųjų metų uždraudė naktinę prekybą alkoholiu, numatė, kad alkoholiu nuo 2010 metų bus draudžiama prekiauti kioskuose, uždraudė vežtis atidarytus alkoholinius gėrimus automobilių salonuose, uždraudė nepilnamečiams ne tik gerti bet ir turėti alkoholinius gėrimus ir už tai numatė administracinę atsakomybę.

Pirm Antr Treč Ketv Penk Sat Sekm
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31